lauantai 31. maaliskuuta 2012

Ortoreksinen pappi manasi pahoja henkiä


Typsyn koulussa oli käynyt perjantaina ortodoksipappi. Tosin ensimmäisellä kerralla hengästyttävää ja kiihkeää selostusta puolikorvalla kuunnellessa sai suurin piirtein sellaisen käsityksen, että koulussa on käynyt ortoreksinen pappi, joka on kaavussa tehnyt käsimerkkejä rap-artistien tyyliin manatessaan pahoja henkiä lapsista.

No ihan näin ei sentään ollut käynyt (sen esityksen minäkin olisin kyllä halunnut nähdä!). Koulussa oli käynyt siis ortodoksipappi (typsyn mukaan ortoroksi =), joka oli siunannut lasten koristelemat pajunvitsat käsimerkkejä käyttäen. Kaunis ajatus ja so far so good… Mutta sitten pappi oli päässyt samoille linjoille arkkipiispa Leon kanssa, jonka mielestä virpominen on kerjäämistä ja Mikkelin ortodoksisen srk:n kirkkoherran Johannes Hätisen kanssa, jonka mielestä virpominen on kerjäämistä jos sen tekee noidaksi pukeutuneena. Koulussa ollut pappi ei puhunut varsinaisesti kerjäämisestä, vaan että noidaksi ei saisi pukeutua, koska noidassa on paha henki. Opettaja oli tilaisuuden jälkeen ihan fiksusti selittänyt, että ortodoksit saavat noudattaa omia perinteitään ja olla pukeutumatta noidaksi, me noudatamme omiamme.

On totta, että virpominen ei enää täytä sille alun perin asetettua tavoitetta, joka on itäsuomalainen ortodoksiseen kristillisyyteen liittyvä siunaus. Pajunoksat siunattiin kirkossa lauantain jumalanpalveluksen yhteydessä, jotta niillä voitiin virpoa sukulaisille tai perheenjäsenille palmusunnuntaina. Mutta entä sitten jos ortodoksinen virpomisperinne ja länsisuomalainen pääsiäisnoitaperinne ovat vähän sekoittuneet, kukaan ei ole touhussa vahingoittunut. Me käymme typsyn kanssa muutamilla tutuilla viemässä vitsat, tuntemattomien ovien takana emme käy. Ja siitä tuskin on haittaa kenellekään.  (Kukaan ei ainakaan kehtaa tunnustaa koska olemme kavereita =) Eli huomenna menemme virpomaan ja typsy pukeutuu noidaksi, tai kissaksi, ei se ole niin nokonuukaa. Minä olen jo sen verran noita-akka, etten tarvitse kostyymiä. Ainakin jos mieheltä kysytään ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti