torstai 29. maaliskuuta 2012

Hyviä ja ei niin hyviä lasten kirjoja

Typsy tykkää lukea, toisin kuin veljensä. Tai velikin lukee, nimittäin Aku Ankkoja. Toivoa kuitenkin ehkä murkun kanssa on, koska mieskin on lukemisen suhteen myöhäisherännäinen. Hän ymmärsi kirjojen maailman koukuttavuuden vasta tavattuaan minut. Itseni lisäksi toin siis tämän(kin) ihanan asian hänen elämäänsä ;) Itse en enää jaksa lukea kirjoja kuin harvakseltaan. Tai jaksaisin kyllä, ja nykyään olisi jo aikaakin, mutta kun en voi. Nimittäin jos luen hyvää kirjaa nukkumaan mennessä, en kerta kaikkiaan pysty lopettamaan sitä. Ja yhdeltä yöllä nukahtaminen on pikkusen huono asia kun pitää herätä puoli kuusi aamulla töihin.  (Mihin voin muuten reklamoida noin aikaisista herätyksistä? Kuluttaja-asiamiehelle? Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen? Äidille? Eläinsuojeluvalvojalle?) Onneksi saan tehdä pari etätyöpäivää viikossa, jolloin saan nukkua puolitoista tuntia pidempään! Jos taas luen kirjoja päivällä tai illalla, tulen vihaiseksi jos minut keskeytetään, ja se taas ei ole reilua lapsille. Eikä miehelle. Eikä naapureille. Eikä koiralle. Eikä lehtimyyjille (muuthan eivät minulle soittele. Paitsi äiti.)

Viimeksi typsyyn ja minuun on tehnyt erityisen vaikutuksen kaksi kirjaa, ”Hurraa Helsinki! ikioma kaupunki” ja ”Riikinkukkotyttö”. "Hurraa Helsinki" on laadukas kuvakirja, jossa on myös paljon mielenkiintoista informaatiota aikuisellekin. Kirja on tehty sen kunniaksi, että Helsinki on tänä vuonna designpääkaupunki. Kirjassa on myös juoni, joka taas oli typsyn mieleen. Kirjassa kerrottiin hieman myös Arabianrannasta, mehän olemme leikitelleet ajatuksella että muuttaisimme esim. juuri Arabianrantaan (emme kuitenkaan sitä tässä vaiheessa tee).

"Riikinkukkotyttö" taas kertoo 7-vuotiaasta tytöstä, joka asuu Tansaniassa. Kirjassa oli kauniita valokuvia, jotka tukivat hyvin tekstiä. Itse pidin siitä, että kirjassa ei todellakaan kauhisteltu oloja tai naisten asemaa, vaan kirja keskittyi arjen kuvaamiseen eikä moralisointiin. Ja hyvää oli myös se, että kirjassa kerrotaan aivan tavallisesta perheestä, joka ei ole köyhä eikä rikas. Erittäin mielenkiintoinen ja asiallinen tietopaketti upposi typsyynkin.

Typsyyn on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen myös ”Yrmy ja Ärmätti”, sen on joutunut lainaamaan kirjastosta useasti. Onneksi typsy osaa jo lukea itse, ettei tätä tarvitse lukea hänelle. Minä voin lukea rimpressasatuja ja tietokirjoja hänelle, kasvava nuori nainen tarvitsee kumpiakin. Ja typsyllekin ne tekevät ihan hyvää. Kirjassa on liikaa kärttyisyyttä ja eritteitä, minä sain kiitos vaan synnytyksissä eritteistä ihan tarpeeksi loppuelämäkseni… Onneksi kirjassa on myös tarina siitä miten kaksi yksinäistä ja hyljeksittyä sielua löytävät toisensa ja saavat kokea ystävyyden.

Typsyyn tehoaa edelleen myös pieruhuumori. Ja siis minuahan se ei naurata yhtään, koska se on niin vulgaaria ja me intellektuellit ihmiset emme katso moista roskaa. (Kirjotinks mä noi vaikeet sanat oikein?) Lajinsa huippua edustavat ”Jurassic fartit”, joita on (onneksi =) tehty useita pätkiä. En suosittele yli 7-vuotiaille. Paitsi itselleni. 


Aarteeni, mummilta saatu lahjaksi v. 1975 (En kyllä tajua miten mummi
tiesi että tyttö on tulossa ja minun nimenkin, koska en TIETYSTI ollut
syntynyt vielä tuolloin. Ihan vaan täsmennyksenä jos joku luulee että olisin muka noin

 vanha. Ja se Ikälopputarkastus -kirjoitus oli minun kaverista tehty.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti