tiistai 22. marraskuuta 2011

Upseeri ja herrasmies

Tänään on uutisoitu, että upseereille esitetään mahdollisuutta erota virasta 48-vuotiaana. Heille maksettaisiin yhden tai kahden vuoden bruttopalkka erorahana. Eläkkeelle he voisivat jäädä 55-vuotiaina kuten nytkin. Perusteluna on, ettei kaikkien yli 50-vuotiaiden upseereiden fyysinen kunto riitä edes sodan ajan esikuntatehtäviin. Siis mitä? Sen olen tiennyt että varusmiesten kunto on rapautunut vuosien saatossa, mutta että upseeritkin ovat noin huonossa jamassa? Ja käsittääkseni irtisanoutua voi kuka tahansa milloin vaan, silloin ei kylläkään saa parilta vuodelta palkkaa vaan liiton päivärahaa (jos sattuu kuulumaan ammattiliittoon).

Mannerheim osallistui taisteluihin jo ensimmäisessä maailmansodassa. Hän oli ennen toista maailmansotaa puolustusneuvoston puheenjohtaja 64-72-vuotiaana, ja tämän jälkeen ennen presidentiksi tuloaan hetken puolustusvoimien komentaja. Jatkosodassa taas taisteli jopa 15-vuotiaita poikia, joilla ei todellakaan ollut mitään erityisoikeuksia sodan jälkeen.

Ja nyt yli viisikymppiset upseerit ovat liian huonossa kunnossa edes esikuntatehtäviin, JOS sattuisi yllättäen tulemaan sota. Koska minulle saattaa tulla neliraajahalvaus ennen eläkeikää, saisinko jäädä varmuuden vuoksi 48-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle? 

Siis minun pienet tohvelieläimen kapasiteetin omaavat aivoni eivät ymmärrä uutista. Minä en ole inttiä käynyt enkä tiedä upseerien työstä mitään. Mutta sen tiedän, että esimerkiksi palomiesten eläkeikä on 63-68 vuotta. Mielestäni palomiesten ammatti on jo nyt tässä hetkessä aika lailla raskasta ja vaarallista. Rauhan aikaan upseerit tuskin pistävät päivittäin omaa henkeään alttiiksi. 


Nyt ei kyllä parane ajatella tätä liikaa, ettei ala ainoaan aivosoluun vielä sattumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti